Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις εκτάσεις των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας και Μουριάς

on Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019.

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις εκτάσεις των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας και Μουριάς

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές τα τέσσερα τελευταία χρόνια που κυβερνάτε και ρυθμίζετε το θέμα της παραχώρησης των εκτάσεων των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας και Μουριάς στους αγρότες στο και πέντε κάθε φορά. Φέτος, όμως, το παρακάνατε. Έχω την αίσθηση ότι δεν έχετε γνώση τι καλλιεργείται σε κάθε περιοχή και πότε καλλιεργείται.

Αναγκάστηκα να κάνω αυτή την επίκαιρη ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα. Και όντως έχει χαρακτήρα επείγοντος το ζήτημα, διότι μετά τις δολιχοδρομίες σας, δηλαδή την ανακοίνωση του κ. Αραχωβίτη τον Οκτώβρη με έγγραφο στις Περιφέρειες ότι φέτος δεν θα δώσετε παράταση στην ΠΥΣ 95/75 όπως δίνατε τις προηγούμενες χρονιές, αλλά θα εφαρμόσετε τον ν. 4061/2012, διαπιστώσατε μετά από επανειλημμένες συσκέψεις με φορείς και αγρότες, ότι δεν έχετε κάνει καμία προετοιμασία να εφαρμόσετε τον νόμο και ότι θα δώσετε παράταση με ορισμένες διευθετήσεις.

Φτάσαμε, λοιπόν, στις δέκα του μηνός και έπρεπε να έχουν οργώσει για τα καλαμπόκια, για τα αράπικα φιστίκια, την αραχίδα δηλαδή, τη βιομηχανική ντομάτα, και κινδυνεύουν να χάσουν επιδοτήσεις οι αγρότες εάν δεν καλλιεργήσουν. Και χθες θυμηθήκατε ότι σε λίγο πιάνει καλοκαιράκι και στις 17.22’ αναρτήσατε δελτίο τύπου με το οποίο λέτε ότι θα δώσετε τώρα παράταση μετά από αίτημα της ΕΝΠΕ, αλλά η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει προσεχώς στην Βουλή για να διευθετήσετε και τα ζητήματα των νέων -οι οποίοι δεν έχουν μέχρι τώρα δικαιώματα- από τα περισσεύματα.

Το ερώτημα, λοιπόν, και πρέπει να απαντηθεί σήμερα, είναι το εξής: Οι άνθρωποι που έχουν μπει μέσα και καλλιεργούν, διότι δεν μπορούν να περιμένουν, και οι νέοι, που είναι σε αναμονή, μπορεί να ξέρουν από αύριο με ένα έγγραφο δικό σας προς τις Περιφέρειες ότι έρχεται η νομοθετική ρύθμιση τη Δευτέρα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που δίνει παράταση στους παλιούς και διευθετεί το θέμα της εκκαθάρισης των δικαιούχων από συνταξιούχους πεθαμένους και θεσπίζει τη διαδικασία παραχώρησης των υπολοίπων στους νέους αγρότες. Αυτό μπορεί να το κάνετε σήμερα;

Γιατί, αν δεν το κάνετε σήμερα, σας ενημερώνω ότι ουσιαστικά οι καινούριοι -γιατί οι παλιοί ξέρουν ποια είναι τα αγροτεμάχιά τους- δεν θα προλάβουν να καλλιεργήσουν. Αυτό είναι, λοιπόν, το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, και περιμένουμε μία σαφέστατη απάντηση αφού επί πέντε χρόνια δεν μπορέσατε να τη δώσετε σωστά.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Βουλευτά, αναφέρατε στην ερώτησή σας ότι τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόσαμε τον νόμο επί πέντε χρόνια. Να βάλουμε, όμως τα πράγματα στη θέση τους.

Ο σχετικός νόμος, ν.4061/2012, ρυθμίζει τη διανομή, αλλά και τη χρήση των ακινήτων τα οποία υπάγονται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ανέργους, σε κατ’ επάγγελμα αγρότες. Είναι σωστός νόμος.

Το 2013 δεν εφαρμόστηκε. Το 2014 δεν εφαρμόστηκε, παρατάθηκε. Το 2015 δεν εφαρμόστηκε. Το 2016 δεν εφαρμόστηκε με τα κριτήρια τα οποία αναφέρει. Το 2017 δεν εφαρμόστηκε, πάλι με παράταση.

Το 2018 έγιναν τρεις ενέργειες. Στις 20 Σεπτεμβρίου δελτίο τύπου από το γραφείο του Υπουργού ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Στις 8 Οκτωβρίου 2018 εγκύκλιος του Υπουργού ότι θα εφαρμοστεί το άρθρο 7 προς όλες τις Περιφέρειες. Τρίτη ενέργεια στις 30.10.2018, νέο έγγραφο του Υπουργού προς τις Περιφέρειες σύμφωνα με το οποίο δίνονταν οδηγίες, διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου. Στην οποία εφαρμογή του νόμου, ειρήσθω εν παρόδω, κύριε Βουλευτά, αρμόδιος αναγκαστικός παράγοντας είναι οι Περιφέρειες, αυτές τον εφαρμόζουν. Συνεπώς, τρεις ενέργειες σε χρόνο πριν λήξει η παραχώρηση, εκτός των συσκέψεων.

Και ήρθε η Ένωση Περιφερειών πριν είκοσι ημέρες, η οποία επί λέξει αναφέρει: «Παρά την καταβληθείσα προσπάθεια εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών των Περιφερειών δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Απριλίου του 2019 η διαδικασία για την παραχώρηση της χρήσης των δημοσίων αγροτικών ακινήτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4061/2012 ώστε να δύναται να αξιοποιηθούν από τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε αναγκαίο να παραταθεί ως τις 31 Οκτωβρίου 2019 η ισχύς των αποφάσεων των Περιφερειαρχών».

Είναι η Ένωση των Περιφερειών, η οποία εκφράζει όλες τις περιφέρειες, κύριε Βουλευτά. Οι οποίες περιφέρειες, σύμφωνα με τον νόμο είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την εφαρμογή. Συνεπώς, η παράταση ήταν δεδομένη και είναι δεδομένη μέχρι 30 Οκτωβρίου του 2019.

Τώρα, για τη διατύπωση, γι’ αυτό που είπατε, θα μιλήσω στη δευτερολογία μου, για το περιεχόμενο της παράτασης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κ. Κουτσούκος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Έχω εδώ στον φάκελο τα πρακτικά των επίκαιρων ερωτήσεών μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Αποστόλου, το 2015 τον Οκτώβρη, το 2016, το 2017 και έλεγε συνεχώς ότι καλός είναι ο νόμος, όπως είπατε και εσείς, ο ν.4061/2012, θα τον βελτιώσουμε, όμως, και θα τον εφαρμόσουμε του χρόνου και φέτος θα δώσουμε παράταση.

Και το λέει συνεχώς τέσσερα χρόνια η Κυβέρνησή σας. Τόση ανικανότητα; Και έχετε δεχθεί προτάσεις και από τους νέους αγρότες και από τους παραλίμνιους και από τους υπόλοιπους θεσμικούς. Και εγώ έχω κάνει.

Δεν καταφέρατε, λοιπόν, να υλοποιήσετε το νόμο. Θυμηθήκατε τον Οκτώβρη, όπως είπατε, και βγάλατε μία εγκύκλιο ότι φέτος θα εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς καμία διόρθωση. Σας δήλωσαν αδυναμία οι περιφέρειες, αναφερθήκατε στο έγγραφο της ΕΝΠΕ, εδώ και 20 μέρες, καθώς υπάρχουν μία σειρά τεχνικά προβλήματα. Παραδείγματος χάριν, οι εκτάσεις της Αγουλινίτσας, για να χωριστούν στα εκατό στρέμματα, για να έχει ένα μερίδιο κάθε αγρότης θέλουνε με τα γεωχωρικά στοιχεία να γίνει αυτό. Θέλει μία προεργασία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες οι δικές σας και των περιφερειών δεν προλάβαιναν να το κάνουν, αφού το θυμηθήκατε τον Οκτώβριο. Φυσικό ήταν, λοιπόν, να πάμε σε παράταση. Άρα, έπρεπε να έχετε εγκαίρως ενημερώσει τους αγρότες που έχουν τα αγροτεμάχια με βάση την ΠΥΣ 95/75 να κάνουν τη σχετική προετοιμασία. Γιατί, ξέρετε -εσείς είσαστε από αγροτική περιοχή και το ξέρετε, το λέω για την κ. Φωτίου- δεν σπέρνεις έτσι, το θυμήθηκες το πρωί και μπήκες μέσα στο χωράφι. Θέλει μία προεργασία.

Έπρεπε, λοιπόν, να έχουν ετοιμαστεί οι αγρότες. Σας είπα ότι από τα προϊόντα που καλλιεργούνται ορισμένα είναι πολύ πρώιμα, δηλαδή στις αρχές του Απρίλη φυτεύονται τα αράπικα φυστίκια, οι αραχίδες. Έπρεπε να έχουν ετοιμαστεί τα χωράφια για τα καλαμπόκια, για τη βιομηχανική ντομάτα, για τα τριφύλλια κ.ο.κ. Τώρα λέτε ότι θα τη φέρετε την παράταση και φαντάζομαι ότι θα τη φέρετε την άλλη βδομάδα. Σας είπα ότι υπάρχει νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και τυχαίνει να είμαι εισηγητής και σας λέω εκ των προτέρων ότι θα την υποστηρίξω, αλλά πρέπει να κάνετε και τη διευθέτηση με μεταβατική διάταξη που θα λέει ότι ώσπου να εφαρμοστεί ο ν.4061 με τα κριτήρια είτε εφαρμόζουμε τα κριτήρια του για τους νέους που δεν έχουν δικαίωμα είτε βρίσκουμε κάτι άλλο. Αυτό δεν έχετε περιθώριο, κύριε Υπουργέ, να το καθυστερήσετε ούτε μία μέρα, αντιλαμβανόμενοι ότι σήμερα είναι 11 του Απρίλη.

Κατά συνέπεια, η πρότασή μου για να είναι και δημιουργική συζήτησή μας, είναι, σήμερα το Υπουργείο να στείλει το εντέλλεσθαι με έγγραφο επίσημο, όχι με ένα δελτίο τύπου, όπως κάνατε χθες το βράδυ προς τις περιφέρειες, και να λέει: Εφαρμόστε την ΠΥΣ σε όσους έχουν νόμιμο δικαίωμα, δηλαδή είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις σας, και αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδος η διαδικασία για τους νέους.

Αυτά πρέπει να τα κάνετε σήμερα, διότι –επαναλαμβάνω- κινδυνεύουμε να χάσουμε μέρος της καλλιεργητικής περιόδου. Φοβάμαι εγώ προσωπικά, μια και ζω σε αγροτική περιοχή, ότι αυτοί οι νέοι που θα πάρουν νέα αγροτεμάχια δεν θα προλάβουν να κάνουν τη σχετική προετοιμασία, για να είναι έγκαιρα μέσα στις καλλιέργειες. Να μην τους καλέσουμε να βάλουνε φθινοπωρινές καλλιέργειες. Τώρα είναι ανοιξιάτικες.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, περιμένουμε μία απάντηση επί της ουσίας, κύριε Υπουργέ, για να μην παίζουμε μπαλάκι με τις ευθύνες. Η πραγματικότητα τώρα είναι που θέλει απαντήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ο Υφυπουργός κ. Κόκκαλης έχει τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η πρώτη επίσημη και σοβαρή προσπάθεια εφαρμογής του νόμου έγινε το Σεπτέμβριο του 2018. Γιατί το λέω αυτό: Γιατί τα γραπτά μένουν. Απεστάλησαν οι εγκύκλιοι στις περιφέρειες, άσχετα με τα προφορικά, με τα λεγόμενα τα δικά σας, τα δικά μου, του κ. Αποστόλου. Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια έγινε το Σεπτέμβριο του 2018. Είπατε ότι η περιφέρεια πρέπει να κάνει γεωχωρική κατάτμηση. Άλλες περιφέρειες γιατί κάνανε και είναι έτοιμες; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν έτοιμη; Άλλες περιφέρειες δεν ήταν. Δεν μπορούσαμε όμως, η παράταση να είναι μόνο για δύο περιφέρειες και για τις υπόλοιπες να μην είναι.

Οπότε, διαπιστώνουμε ότι το αναγκαστικό αναρμόδιο όργανο είναι η περιφέρεια. Έρχονται οι περιφέρειες και μας σηκώνουν ψηλά τα χέρια και λένε «δεν προλαβαίνουμε». Εμείς εγκαίρως από το Σεπτέμβριο του 2018 αποστείλαμε τα σχετικά έγγραφα, συνεπώς η παράταση είναι δεδομένη και εντός των ημερών λογικά -το γραφείο του υπουργού είναι υπεύθυνο για την κατάθεση της τροπολογίας, ο καθένας σύμφωνα με τις αρμόδιες αρμοδιότητες του για την ημερομηνία κατάθεσης, κύριε Κουτσούκο, για να λέμε τα πράγματα ως έχουν- την άλλη εβδομάδα θα κατατεθεί και θα παραταθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2019. Επειδή, όμως, θα υπάρχουν και αδιάθετες εκτάσεις, θα δίδεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες να δίνουν αυτές τις αδιάθετες εκτάσεις σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σύμφωνα πάντα με το ν. 4061/2012 και καλούμε τις περιφέρειες από τώρα να ξεκινήσουν, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2019, κύριε Κουτσούκο.

Εν κατακλείδι, την άλλη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφόρηση από το γραφείο του Υπουργού προς εμένα, θα έχουμε και τη νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει τα θέματα τα οποία αναφέρατε.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Ε…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυξάνεται το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, αυξάνονται τα κέρδη των τραπεζών, επιβαρύνονται οι… https://t.co/iPXfp99zin

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @pasok: Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά οτι η ακρίβεια…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών απο το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων αποτελεί μον… https://t.co/5YlVXDshtS

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Καμία ανοχή απέναντι στη βία. Καμία μόνη. Απαιτείται ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων, που δεν θα προδίδει την εμπιστο…

Facebook

ZOO Category

Login