Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Γιάννη Κουτσούκου για το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

on Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018.

Αγνοείται η τύχη των εξαγγελιών Τσίπρα για ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Πολιτισμού στην Ηλεία. Καμία δέσμευση Γαβρόγλου για το ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα.

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Γιάννη Κουτσούκου  για το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία  προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε και εσείς την κακή συνήθεια των μελών της Κυβέρνησης να μην απαντούν στις ερωτήσεις μας. Στις 24-5-2018 κατέθεσα την ερώτησή μου για το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο. Στις 6-7-2018 κατέθεσα την ερώτησή μου για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την επανακατέθεσα την 1-10-2018, δεν απαντήσατε, τη μετέτρεψα σε επίκαιρη. Πιστεύω ότι τουλάχιστον σήμερα θα μας δώσετε κάποιες απαντήσεις.

Κύριε Υπουργέ, ο κ. Τσίπρας στο Περιφερειακό Συνέδριο της Πάτρας στις 6-2-2018, μια και δεν είχε τίποτα άλλο ουσιαστικό να ανακοινώσει για τον τόπο μας, ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσετε πανεπιστημιακή σχολή πολιτισμού στην Ηλεία με τμήματα στον Πύργο και στην Αμαλιάδα. Καλοδεχούμενη η πρόταση, καθώς, όπως γνωρίζετε, η αρχαία Ήλιδα είναι η γενέτειρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Δήμος Αμαλιάδας έχει μετονομαστεί σε Δήμο Ήλιδας και δίπλα μας είναι η Αρχαία Ολυμπία.

Όμως, δημιουργήθηκε τεράστια σύγχυση με το τι θα γίνουν τα τρία τμήματα ΤΕΙ που λειτουργούν στην Ηλεία. Η Ηλεία, δυστυχώς, ήταν αποκλεισμένη από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν είχε καμμία σχολή ούτε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ούτε από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και ήρθε το ΠΑΣΟΚ το 2003 να ιδρύσει τμήματα ΤΕΙ στον Πύργο και στην Αμαλιάδα για πρώτη φορά.

Ιδιαίτερα όσον αφορά το Τμήμα των Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα, που υπήρξε αποτέλεσμα του Σχεδίου «Αθηνά», καθώς τότε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου άκουσε τα επιχειρήματά μας ότι η Ηλεία είναι κατά κύριο λόγο αγροτικός νομός, ότι δίπλα μας είναι το Ινστιτούτο του Κοροίβου -το οποίο έχει έρευνες, μελέτες και κατοχυρωμένους σπόρους και άρα, προσφέρεται για σύνδεση της εκπαίδευσης με την ανάπτυξη της παραγωγής και την εφαρμοσμένη έρευνα- ίδρυσε αυτό το Τμήμα, το οποίο πάει πάρα πολύ καλά. Το αποδεικνύουν τα στατιστικά για την άνοδο της βαθμολογίας και τη ζήτηση που έχει στους φοιτητές.

Εσείς σπεύσατε να διασκεδάσετε τις ανησυχίες και του Δήμου και των Βουλευτών ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Πρόσφατα, όμως, η επίσκεψή σας στο Μεσολόγγι, η εισήγηση των καθηγητών και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε δει στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο διαβούλευσης για το τι θα γίνει στην περιοχή μας, στη Δυτική Ελλάδα, σε σχέση με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, έχουν δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες.

Σας καλώ σήμερα, λοιπόν, στον βαθμό που μπορείτε, να μας πείτε ποιο είναι το σχέδιό σας για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία τριάντα τέσσερις μαθήτριες και μαθητές και δύο συνοδοί-εκπαιδευτικοί από το 2ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης, β΄ τμήμα.

Η Βουλή σάς καλωσορίζει στη Βουλή.

(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Κουτσούκο, εντυπωσιάζομαι ότι διαφωνούμε σχεδόν με κάθε φράση που είπατε και δεν ξέρω από πού να αρχίσω.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για το ποιοι αποφασίζουν για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Οι δικές σας κυβερνήσεις και οι μετέπειτα κυβερνήσεις συνεργασίας είχαν μία πολύ απλή απάντηση: Αποφασίζουν οι πάντες, εκτός από τους ενδιαφερόμενους. Ήταν οι δήμαρχοι, ήταν οι μητροπολίτες, ήταν οι τοπικοί παράγοντες, ήταν το κράτος της διαπλοκής. Οι ακαδημαϊκοί έπαιξαν κανένα ρόλο; Μηδέν.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ανατρέψουμε για το καλό της χώρας. Δεν είναι για το καλό της όποιας Κυβέρνησης. Είναι για το καλό της χώρας. Τυχαίνει οι ακαδημαϊκοί για ιστορικούς και πραγματολογικούς λόγους να ξέρουν πέντε πράγματα παραπάνω για να κάνουν προτάσεις. Την πολιτική απόφαση την παίρνει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Πρέπει, λοιπόν, να βγάλουμε το θέμα της ανώτατης εκπαίδευσης από αδιέξοδους τοπικισμούς. Θα το συνεννοηθούμε αυτό ή θα αρχίσουμε πάλι τα ίδια που μας έφεραν στην κατάσταση που μας έφεραν; Αυτού του τύπου τα προβλήματα, αυτού του τύπου οι «διεκδικήσεις» -σε άπειρα εισαγωγικά- είναι αυτές που μας έφεραν σε αδιέξοδα.

Λέτε ότι ήρθε το ΠΑΣΟΚ και σχεδόν έλυσε όλα τα προβλήματα με τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια. Εδώ θέλει, βεβαίως, να πέσουν λίγο οι τόνοι. Διότι ήρθε το ΠΑΣΟΚ, έφτιαξε τμήματα σε διάφορες πόλεις λόγω πελατειακών σχέσεων, τα άφησε χωρίς διδακτικό προσωπικό και χρηματοδότηση και μετά αναρωτιόμαστε γιατί είναι τόσο κακής ποιότητας. Αυτό πάμε να αλλάξουμε.

Είπατε ότι ήρθε στην Αμαλιάδα το Τμήμα. Ξέρετε από πού ήρθε το Τμήμα; Από το Μεσολόγγι. Έχετε επισκεφθεί το Μεσολόγγι; Έχετε δει πώς ρημάζουν τα κτήρια που χτίστηκαν με τα λεφτά των φορολογουμένων; Ρημάζουν αυτά τα κτήρια, διότι παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια. Αυτό ήταν. Εμείς, λοιπόν, βάζουμε ένα τέλος, ακόμα και αν υπάρχουν φοβερές αντιστάσεις από όλο το σύστημα, που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε.

Ως προς τα συγκεκριμένα ζητήματα που θέσατε για το ΤΕΙ της Αμαλιάδας, το Τμήμα που υπάρχει στον Πύργο, το ΤΕΙ της Αιτωλοακαρνανίας -δηλαδή και αυτό Δυτικής Ελλάδας- είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός ότι πάμε με ένα σχέδιο. Υπάρχει μία επιτροπή που τα μελετάει. Θα παρακαλούσα πάρα πολύ και εσείς και εμείς να σεβαστούμε την επιτροπή και να την αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο της. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν άτομα από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να μας φέρουν, κατ’ αρχάς, το πόρισμά τους, όπως έχουμε κάνει σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο έχουμε κάνει στο Ιόνιο, το ίδιο κάναμε στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά. Σας παρακαλώ, λοιπόν, να αφήσουμε τους ακαδημαϊκούς να μας πουν την πρότασή τους. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η όποια προοπτική, διότι θα είναι υπονομευμένη, λόγω τοπικών αντιπαλοτήτων.

Εμείς λέμε να εφαρμοστούν ακαδημαϊκά κριτήρια, να έρθει η πρόταση και να δούμε σε αυτήν την πρόταση τι αλλαγές μπορούν να γίνουν και για το καλό των τοπικών κοινωνιών. Δεν είμαστε αντίθετοι όταν πρόκειται για το καλό των τοπικών κοινωνιών, αλλά ξέρετε ότι με τον νέο νόμο υπάρχουν τμήματα, ερευνητικά ινστιτούτα, διετή προγράμματα σπουδών. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν θα είναι πια όπως ήταν παλιά, τμήμα και τίποτα άλλο. Και ως προς την ποιότητα ορισμένων τμημάτων νομίζω ότι θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί τα προβλήματα που έχουμε ανακαλύψει και προφανώς ήταν προβλήματα δεκαετιών, μάς βάζουν ενώπιον πολλών διλημμάτων.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κ. Κουτσούκος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Με απόλυτο σεβασμό στην ακαδημαϊκή σας ιδιότητα, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας πω ότι φάσκετε και αντιφάσκετε.

Από τη μία μεριά μας λέτε ότι πρέπει να αποφασίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι οι αρχιερείς, φοβάμαι, όμως, ότι όπως έτσι τα κάνει ο κ. Τσίπρας, οι δεσποτάδες θα αποφασίζουν τι θα γίνει στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας, που ανακοίνωσε από την Πάτρα την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Αιτωλοακαρνανία, την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, την ίδρυση Σχολής Πολιτιστικών Επιστημών, με τμήματα στην Αμαλιάδα και τον Πύργο, είχε κάνει κάποια μελέτη ή το έκανε εντελώς πολιτικάντικα και πρόχειρα;

Δεν μπορείτε από τη μία μεριά να επικαλείστε την πανεπιστημιακή κοινότητα και από την άλλη εσείς και ο Πρωθυπουργός να φτιάχνετε σχολές και να κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ ότι έκανε το ίδιο.

Δεν μου δώσατε καμία απάντηση στο βασικό μου ερώτημα. Πρώτον, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει η διαβούλευση που έγινε στην Ήπειρο, στα Ιόνια Νησιά, στην Ευρυτανία και φέρατε και νόμους; Μάλιστα, εκτιμώ ότι έχετε και προσωπική πληροφόρηση, διότι έχει γίνει γνωστό ότι ο σύμβουλός σας, ο κ. Κυπριανού, είναι μέλος της Επιτροπής ως πανεπιστημιακός. Δεν μου λέτε τίποτα, λοιπόν, αλλά μιλάτε για τη διαβούλευση.

Εν τω μεταξύ, η τοποθέτησή σας αφήνει πάρα πολλές αμφιβολίες για το γεγονός ότι θα υπερασπίσετε αυτό που κατέκτησε η πανεπιστημιακή κοινότητα στην Ηλεία και ειδικότερα στην πόλη της Αμαλιάδος. Διότι όταν σας λέμε ότι έγινε ένα ΤΕΙ που έχει συνδέσει την εκπαίδευση με την παραγωγή, ότι εκεί υπάρχει το εδαφολογικό ινστιτούτο που έχει συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι έτοιμο να παραχωρήσει το Ινστιτούτο του Κοροίβου έκτασης 340 στρεμμάτων, το οποίο έχει κατοχυρώσει δεκατρείς παραδοσιακές ποικιλίες, έχει θερμοκήπια κ.ο.κ. –άρα, μπορεί να αναβαθμιστεί αυτό το τμήμα και να γίνει ένας τομέας, αν ιδρυθεί η γεωπονική σχολή- εσείς μου λέτε ότι ρημάζει το Μεσολόγγι και πρέπει κάτι να κάνουμε.

Έρχεται αυτή η τοποθέτησή σας να κουμπώσει με την πρόταση που έχουν οι καθηγητές του ΤΕΙ, την οποία δεν ξέρουμε, αλλά την πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο. Θα ήταν καλό να τη δώσετε στη δημοσιότητα, μια και είστε οπαδός της διαβούλευσης. Και εγώ οπαδός της διαβούλευσης είμαι, αλλά να έχω και τα ντοκουμέντα, όχι κάτω από το τραπέζι. Να μας τη δώσετε για να ξέρουμε τι γίνεται.

Άρα, πρέπει να πάρετε μία σαφέστατη θέση σχετικά με το πώς θα γίνουν οι σχολές στην Ηλεία, αν γίνουν και με ποια διαδικασία θα προλάβουμε τα μηχανογραφικά. Έτσι έχει ανακοινώσει ο Υφυπουργός, ο κ. Μπαξεβανάκης, ότι θα προλάβουμε τα μηχανογραφικά της επόμενης χρονιάς.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Να μας πείτε πώς θα αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις εγκαταστάσεις που έχουμε στην Αμαλιάδα, όπου τώρα έχετε προκηρύξει μελέτη με 6,5 εκατομμύρια για εστίες. Πώς, εν τέλει, αυτό που κατέκτησε –επαναλαμβάνω- η τοπική κοινωνία σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, μεταπτυχιακό, νέες καλλιέργειες κ.λπ., όχι απλά δεν θα το υπονομεύσουμε, αλλά θα το αναβαθμίσουμε;

Θέλω –και τελειώνω με τούτο, κύριε Πρόεδρε- μία καθαρή απάντηση καθώς, όπως έχετε ανακοινώσει, η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρετε εσείς.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Στην αρχή, προφανώς, χάριν αστεϊσμού είπατε ότι όλα θα τα αποφασίζουν οι αρχιερείς σε αυτή τη χώρα. Μετά την ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία που έγινε ξέρετε πόσο απομονωμένοι είστε από το αίσθημα της κοινωνίας. Αυτό είναι εντυπωσιακό. Αν το θεωρείτε ως ένα μικρό αστεϊσμό, το αποδέχομαι. Αν είναι σοβαρό, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας απέναντι σ’ αυτή την ιστορική πορεία των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

Αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας στην Πάτρα, στο αναπτυξιακό συνέδριο, προφανώς και ισχύουν. Μιλάτε για διαβούλευση, αλλά προφανώς δεν έχετε είτε εμπειρία είτε αντίληψη της διαβούλευσης.

Πρώτον, καμία διαβούλευση ποτέ δεν γίνεται από μηδενικό σημείο. Δεν ερχόμαστε σε ένα τραπέζι όπου ο ένας να κοιτάει τον άλλο και να λέει «κύριε Κουτσούκο, πείτε την ιδέα σας, να σας πω και εγώ την ιδέα μου και πάμε παρακάτω».

Πώς γίνονται οι διαβουλεύσεις; Υπάρχει ένα πλαίσιο και αρχίζει η διαβούλευση να συγκεκριμενοποιεί αυτό το πλαίσιο. Ποιο είναι αυτό πλαίσιο; Το πλαίσιο είναι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, γιατί είχαν γίνει οι απαραίτητες προκαταρκτικές συζητήσεις. Δηλαδή, για την Αιτωλοακαρνανία η έμφαση να είναι στη γεωπονία, στα πολιτισμικά να είναι η Ηλεία, κλπ.

Άρα, υπάρχει ένας πυρήνας ιδεών. Αυτός ανακοινώνεται και υπάρχει και μια δημόσια συζήτηση. Η δημόσια συζήτηση πάρα πολλές φορές μπορεί να ανατρέψει πράγματα. Στην προκειμένη περίπτωση κάνουμε αυτό που κάνουμε παντού στην Ελλάδα και πάει πάρα πολύ καλά. Είπαμε, δηλαδή, να υπάρχει μια Επιτροπή στην οποία να υπάρχει ένα μέλος από το Υπουργείο και τα υπόλοιπα να είναι μέλη τα οποία μας έχουν προτείνει.

Ας έρθει το πόρισμα και ας κάνουμε μετά τη δημόσια διαβούλευση. Σας θυμίζω τι έγινε στα Γιάννενα σε σχέση με το ΤΕΙ Ηπείρου, όπου το ίδιο πράγμα δημοσιοποιήθηκε και συζητήθηκε. Ο δημόσιος διάλογος δεν γίνεται πάντα και με ορθολογικούς όρους, ξέρετε. Γίνεται και με εντάσεις, κλπ. Πάρθηκαν πίσω κάποιες προτάσεις, διαμορφώθηκαν νέες προτάσεις και στο τέλος επιτεύχθηκε μια εντυπωσιακή συναίνεση. Το ίδιο γίνεται και στη Θεσσαλία, το ίδιο και στη Στερεά Ελλάδα. Το ίδιο θα γίνει και στη Δυτική Ελλάδα.

Τώρα θα σας πω γιατί δεν προχωρήσαμε. Υπάρχει μια σειρά των πραγμάτων. Θεωρήσαμε ότι θα αρχίσουμε από πράγματα τα οποία είναι δύσκολα και σύνθετα, για να μπορέσουν αυτά να μας δώσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για το επόμενο βήμα. Το επόμενό μας βήμα είναι να προχωρήσουμε για τη Δυτική Ελλάδα, όπως και για την Ανατολική Μακεδονία.

Αυτές είναι οι δυο προτεραιότητες και σε αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η Δυτική Μακεδονία, μαζί προφανώς και με την Κρήτη. Αυτό το λέω, διότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη αίσθηση πως για ό,τι δώσει η Επιτροπή θα έρθει το Υπουργείο και θα πει «Ωραία, μπράβο. Αυτό είναι. Πάμε παρακάτω».

Άρα, αρχίσαμε με ένα πλέγμα ιδεών. Αυτό το πλέγμα ιδεών συγκεκριμενοποιείται στην Επιτροπή. Αυτό θα βγει σε δημόσια διαβούλευση και με βάση τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα παρθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.

Σας ευχαριστώ.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τελικά αναγκάστηκαν, όπως έλεγαν στη Βουλή ,να ψηφίσουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας ή το πίστευαν κιόλας. Σε κάθε περ… https://t.co/7fk3j8ofTi

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μαλώνουν ΝΔ&ΣΥΡΙΖΑ για το ποιός πέτυχε τα "ματωμένα" πλεονάσματα , αλλά κουβέντα δεν λένε για τις επαχθείς δεσμεύ… https://t.co/0XHdjeuApF

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έδωσαν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση. Δήλωση κατά την επίσκεψή μου στην Εύβοια. #kinima_alla

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: https://t.co/X2Phss7oPJ Είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση…

Facebook

ZOO Category

Login