Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Γιάννη Κουτσούκου με αριθμό 963/31-1-2018 προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα «Σε νεκρό σημείο, τρία χρόνια μετά, ο δρόμος “Πάτρα-Πύργος”»

on Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018.

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Γιάννη Κουτσούκου με  αριθμό 963/31-1-2018 προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα «Σε νεκρό σημείο, τρία χρόνια μετά, ο δρόμος “Πάτρα-Πύργος”»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Όταν κατέθεσα την επίκαιρη ερώτηση, κύριε Υπουργέ, δεν είχε μεσολαβήσει η καινούργια εξαγγελία σας, αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο κύριος Πρόεδρος, ότι τα έργα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι.

Όμως, αν δούμε την ιστορία των εξαγγελιών σας, θα διαπιστώσουμε ότι από την άνοιξη του 2015, όταν ακυρώσατε ένα δημοπρατημένο έργο και το κατατμήσατε σε οκτώ εργολαβίες, δηλώνατε -συγκεκριμένα στις 20.4.2015- ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες ή το πολύ δυόμιση μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, θα γίνουν διαγωνισμοί κανονικά και πως τον Οκτώβρη, Νοέμβρη θα έχουμε και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεγάλο έργο. Αυτά δηλώνατε την άνοιξη του 2015. Τον Νοέμβρη του 2015 δηλώνατε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν το 2016. Το 2016 -στις 29.8.2016- δηλώνατε ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν γίνει οι δημοπρασίες.

Έχω τις τοποθετήσεις σας εδώ στον φάκελο. Σας έχω φακελωμένους εδώ.

Και έναν χρόνο μετά, στις 2.6.2017, λέγατε ότι τελειώνουν μέσα στο 2017 οι δημοπρατήσεις και θα κληθούν οι ανάδοχοι να φέρουν εγγυητικές επιστολές.

Και τώρα πάλι, έναν χρόνο μετά, λέτε ότι ξεκινούν τα έργα μέσα στο καλοκαίρι. Μπορεί να σας πιστέψει κανείς; Σε ποιους απευθύνεστε, δηλαδή;

Και εν πάση περιπτώσει, βάλατε τον κ. Τσίπρα στην Πάτρα προχθές να καταλογίσει ευθύνες στον κ. Σαμαρά για το ότι απεντάχθηκε το έργο και να πει πως μόλις έρθει ο φάκελος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ξεκινήσουμε.

Πρώτα πρώτα, ο κ. Τσίπρας, ως συνήθως -έξις δευτέρα φύσις- δεν λέει την αλήθεια, διότι το ότι απεντάχθηκε το έργο επί Σαμαρά είναι αλήθεια. Όμως, το ότι το έργο δημοπρατήθηκε με Υπουργό τον Χρυσοχοΐδη το φθινόπωρο του 2014 και έληγε η προθεσμία τον Μάρτη του 2015 και ακυρώσατε τον διαγωνισμό, δεν το είπε ο κ. Τσίπρας.

Κατά συνέπεια, κύριε Υπουργέ, με δεδομένη όλη αυτή την ανακολουθία τη δική σας, αλλά και πληροφορίες που διέρρευσαν από τους εκπροσώπους μας στην ΚΕΔΕ, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σοβαρές ενστάσεις για την έγκριση του φακέλου, σας ρωτάμε τι θα γίνει με το έργο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα. Και θέλουμε μια απάντηση όσο το δυνατόν τεκμηριωμένη, να μην γίνει σαν τις προηγούμενες, γιατί δεν θέλω να έρθω μετά από έξι μήνες και να σας λέω, «Πάλι τα ίδια λέγατε».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν μετράει ο χρόνος, προφανώς, έτσι;

Να μου επιτρέψει ο συνάδελφος, ο κ. Κουτσούκος, να πω μερικά πράγματα για τις αναφορές που έκανε, πριν πάω στην ουσία της υπόθεσης, γιατί όταν πήγαινε στο σχολείο, του δίδασκαν ότι «η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως». Τα έχει ξαναρωτήσει αυτά, του έχω απαντήσει, θα τα ξαναπώ, όσον αφορά μερικές βασικές έννοιες.

Πρώτον, συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τον όρο «κατάτμηση». Θα ήθελα πραγματικά να σας ξαναδείξω τι λέει η Οδηγία, τι λέει ο νόμος που ψήφισε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στα συγκεκριμένα άρθρα του και για ποιον λόγο το λέει.

Στη νέα Οδηγία, λοιπόν, προκρίνεται το να είναι ενιαία τα μεγάλα έργα, αλλά να βγαίνουν με πολλαπλές διαγωνιστικές διαδικασίες σε αυτοτελή τμήματα. Γιατί το έκανε αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Οδηγίας 23 και 24; Γιατί παρατήρησε ότι ιδιαίτερα στις χώρες του νότου υπήρχε συσσώρευση μεγάλων έργων στις μεγάλες εταιρείες και ήρθε και είπε ότι, όταν μπορεί ένα μεγάλο έργο να βγει με πολλαπλές διαγωνιστικές διαδικασίες σε αυτοτελή τμήματα, να βγαίνει έτσι. Αυτό, λοιπόν, που σωστά καταδικάζουμε ως κατάτμηση είναι όταν έβγαιναν διαγωνιστικές διαδικασίες «γκρίζες», «μαύρες», τα γνωστά «σαρανταπεντάρια» και άλλα, που ήταν με αναθέσεις, με πρόχειρους διαγωνισμούς, με τέτοιες διαδικασίες. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Κύριε Πρόεδρε, θα μου δώσετε λίγο χρόνο ακόμα για ενημερωθούν όλοι και να έχουμε όλοι τον ίδιο βαθμό ενημέρωσης.

Και επειδή στο τμήμα Πάτρα – Πύργος έχουμε εφαρμόσει πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα σας αποδείξω δύο πράγματα, κύριε Κουτσούκο, σήμερα:

Το πρώτο είναι ότι, αν δεν κάναμε αυτό ακριβώς που κάναμε, με την εγκληματική απένταξή του από την Κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα γινόταν ποτέ.

Το δεύτερο είναι τι γινόταν πριν. Εν τάχει: Το 2013 στην αναθεώρηση αποφασίστηκε η εξαίρεση του τμήματος Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά. Θα το καταθέσω για τα Πρακτικά. Άμεση συνέπεια ήταν η απένταξή του από το ΕΣΠΑ. Πετάξαμε, δηλαδή, το κόκαλο και κρατήσαμε το φιλέτο στην παραχώρηση το 2013. Το είχατε ψηφίσει αυτό εσείς και απ’ ό,τι ξέρω οι Βουλευτές της Ηλείας τότε όλων των πτερύγων έδωσαν μάχη για να βγει μετά ως δημόσιο έργο.

Για να δούμε, λοιπόν, τι κάνατε με τη μάχη που δώσατε και με τον τρόπο που βγήκε αυτό το κομμάτι του έργου έξω.

Το πρώτο είναι ότι δεν παραδόθηκε όπως ο υπόλοιπος αυτοκινητόδρομος. Αν δεν το είχατε απεντάξει, προφανώς θα παραδιδόταν όπως παραδόθηκε και το τμήμα Κόρινθος – Πάτρα. Πώς πήγατε να το βγάλετε αυτό το έργο που λέτε «ο διαγωνισμός του φθινοπώρου του 2014 υπήρχε» κ.λπ.; Η δημοπράτηση, λοιπόν, θα γινόταν όπως το είχατε προβλέψει μόνο από εταιρείες 7ης τάξης σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο ήταν η κατάθεση συμμετοχής και ο έλεγχός τους και στο δεύτερο στάδιο οι διαγωνιζόμενοι που θα γίνονταν δεκτοί θα κατέθεταν οικονομικές προσφορές. Προϋπόθεση σε αυτό που είχατε εσείς εγκρίνει ήταν ότι θα ενταχθεί το έργο ως συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα σας δώσω τα σχετικά έγγραφα στη συνέχεια για να έχετε και πρόσβαση.

Οι οικονομικές προσφορές, λοιπόν, των διαγωνιζόμενων θα ήταν με τίμημα κατ’ αποκοπήν. Το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή, δεν δεσμευόταν ούτε για ποσότητες ούτε για τον προϋπολογισμό. Για ποιον λόγο; Σημειώστε ότι μια εταιρεία που δεν μετείχε στην κοινοπραξία κατασκευής της Ολυμπίας Οδού έκανε ασφαλιστικά μέτρα -θα τα καταθέσω και αυτά- και προφανώς οι υπόλοιποι που ήταν μέσα είχαν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, γιατί αυτοί είχαν κάνει τη μελέτη, ήξεραν καλύτερα τις ποσότητες, ήξεραν καλύτερα το έργο, είχαν πρόσβαση στα πάντα. Επομένως, στη συνέχεια θα δούμε αν είχε δίκιο αυτή η εταιρεία που έκανε ασφαλιστικά μέτρα και θα σταματούσε το έργο.

Το έργο, λοιπόν, σταμάτησε, γιατί αν δεν σταματούσε δικαστικά θα μας έπαιρνε πολλά χρόνια. Είχε δίκιο η εταιρεία αυτή; Για να δούμε. Οι αναλυτικοί προϋπολογισμοί που έγιναν αυτό το διάστημα έχουν τριακόσια είκοσι έξι έως τριακόσια εβδομήντα έξι άρθρα. Δηλαδή, στο διάστημα αυτό που λέει ο αγαπητός συνάδελφος έγινε έλεγχος των μελετών, γιατί κάποιες μελέτες δεν ήταν ολοκληρωμένες, κάποιες άλλες δεν είχαν ποσότητες, κάποιες είχαν.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Τι βρέθηκε, κύριε Κουτσούκο; Βρέθηκαν τελείως τυχαία μερικές δεκάδες εκατομμύρια παραπάνω. Όταν, δηλαδή, πήγαν να δημοπρατηθούν τα έργα με αναλυτικές τιμές και ποσότητες για να μην έχουν πρόβλημα οι διαγωνιστικές διαδικασίες, βρέθηκε ξαφνικά ότι είχε γίνει μικρότερη εκτίμηση στα αδρανή υλικά, ότι χρειαζόταν και άλλος χώρος για να παίρνουμε αδρανή υλικά και τελείως τυχαία στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν σωρευθεί -όπως γνωρίζετε επίσης, γιατί παρακολουθείτε τι γίνεται στον Νομό- από καθαρισμό ρεμάτων σε άλλη πλευρά του Νομού μεγάλες ποσότητες αδρανών υλικών που φτάνουν να κάνουμε όλη την Ολυμπία Οδό.

Αυτά όλα μάλλον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα δικαιωνόταν η εταιρεία που κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και ήθελε να ρίξει τον διαγωνισμό, αλλά πάμε παρακάτω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Αφήστε και κάτι για τη δευτερολογία, κύριε Υπουργέ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Έχω και δευτερομιλία.

Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, θα τα πω στη δευτερολογία μου, για να μην είμαστε έξω από τον Κανονισμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριο Κουτσούκο, έχετε τον λόγο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Επτά λεπτά, με την ανοχή του Προεδρείου -και καλώς- και απάντηση δεν πήραμε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Έχω και άλλα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Απάντηση αν θα γίνει το έργο και πότε δεν πήραμε. Διότι αυτά που είπε τώρα ο κύριος Υπουργός για να δικαιολογήσει την ολέθρια απόφαση της Κυβέρνησης να ακυρώσει το έργο, δεν μας τα είπε τότε που καθησύχαζε τους πολίτες. Έχω εδώ τις δηλώσεις του στα Πρακτικά, στις 20-4-2015, ότι τελειώνουν οι δημοπρασίες και θα ξεκινήσει το έργο. Το έχει επαναλάβει από τότε τρεις φορές, μια φορά κάθε χρόνο.

Κύριε Υπουργέ, ότι επιχειρηματολογήσατε υπέρ μιας εταιρείας που θα κάνει προσφυγή…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Α, υπέρ μιας εταιρείας!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Επιχειρηματολογήσατε εσείς, παίρνοντας το μέρος μιας εταιρείας.

Ότι ακυρώσατε έναν διαγωνισμό για να πάρουν μέρος διάφοροι κουμπάροι και να πάρει τις τέσσερις πρώτες εργολαβίες ο γνωστός κ. Καλογρίτσας, είναι γνωστά.

Να πείτε στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρονται ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι αμέτοχος του αίματος που χύνεται σε αυτόν τον δρόμο με τα θανατηφόρα ατυχήματα κάθε εβδομάδα.

Το ερώτημα, λοιπόν, που σας αφορά είναι το εξής: Με βάση όσα εγκληματικά έχετε πράξει μέχρι σήμερα, τώρα που μιλάμε, υποθέτουμε ότι εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον φάκελο και ότι δεν ισχύουν όσα ακούσαμε ότι έχει ενστάσεις για τις εκπτώσεις που φτάνουν το 60%, ότι έχει ενστάσεις για την κατάτμηση, διότι εσείς πρώτα κάνατε την κατάτμηση και μετά ήρθε η Οδηγία, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις συμβάσεις, ότι θα βρει ο κ. Καλογρίτσας τις εγγυητικές, αυτό δεν μας το λέτε.

Θα υπογραφούν, λοιπόν, οι συμβάσεις και θα ξεκινήσει το έργο. Εγώ σας λέω το δικό σας το σενάριο, που μέχρι τώρα δεν έχετε την αξιοπιστία να υπερασπιστείτε. Μπορείτε να μας πείτε πότε θα τελειώσει το έργο; Σαράντα δύο μήνες είναι οι προβλέψεις των συμβάσεων και εν πάση περιπτώσει, δεν είμαστε και σίγουροι ότι οι δεσμεύσεις των εργολάβων ισχύουν, διότι υπάρχει το γνωστό εννεάμηνο.

Κατά συνέπεια, όταν θα φτάσουμε στο 2023, το ΕΣΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί. Θα έχει υπερβεί και τον τύπο «ν+2». Άρα, κινδυνεύει και η χρηματοδότηση του έργου. Αυτά μπορείτε να τα εξηγήσετε στους πολίτες;

Επαναλαμβάνω ότι, ακόμα και με το δικό σας, το καλύτερο σενάριο, που χρεώνεστε τρία χρόνια καθυστέρηση, που χρεώνεστε την εγκληματική πράξη της ακύρωσης του έργου, φτάσαμε σήμερα εδώ. Μπορείτε να μας πείτε τι θα γίνει το έργο, να το ξέρουν οι πολίτες; Αυτό είναι το ερώτημα. Σε αυτά δεν απαντάτε.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Κύριε Πρόεδρε, να μην μετράει ο χρόνος σας παρακαλώ στην απάντηση, γιατί μπήκε και ο Κώστας ο Σκανδαλίδης μέσα στην Αίθουσα.

Πρώην σύντροφε, Γιάννη Κουτσούκο, όταν στήνονταν τα καρτέλ των εργολάβων και εμείς τα λέγαμε αυτά, εσείς μας σφάζατε σαν συνδικαλιστής στο Τεχνικό Επιμελητήριο στηρίζοντας όσους στήνανε τα καρτέλ των εργολάβων και των κουμπάρων, επειδή κάνετε ότι δεν μας ξέρετε. Τότε ήσασταν και υπεύθυνος, αν θυμάμαι καλά, για τις εκλογές του ΤΕΕ. Καλά θυμάμαι γι’ αυτό όλο που περιγράφετε.

Πάμε τώρα στο παρακάτω. Πρώτο και σημαντικό για να δείτε την εγκληματικότατη πράξη που κάνατε βγάζοντας αυτό το τμήμα έξω από την παραχώρηση. Κι επειδή λαϊκίζετε -κι εγώ τελείωσα το ίδιο σχολείο με εσάς- το αίμα που πέφτει στο Πάτρα-Πύργος βαραίνει τα δικά σας χέρια που βγάλατε το τμήμα. Και θα εξηγήσω γιατί. Από την στιγμή που το βγάλατε, λοιπόν, ξαναμπήκε στη φάση, είτε πηγαίναμε με έναν διαγωνισμό είτε με δύο, στην κρίση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι με τους όρους του 2006 και του 2007, που το είχε βάλει ο κ. Σουφλιάς, με λάθος στοιχεία, αλλά με τους όρους του σήμερα.

Και λαϊκίζετε, επίσης, όταν λέτε ότι η Οδηγία βγήκε μετά τον διαγωνισμό. Όχι. Η Οδηγία είχε βγει όταν ψηφίσατε τον νόμο Χατζηδάκη και αντί να εναρμονίσετε την ελληνική νομοθεσία με τις νέες Οδηγίες, την εναρμονίσατε με τις παλιές, υπηρετώντας νεοφιλελεύθερες λογικές.

Πάμε τώρα, τι κάνατε; Ποιο είναι το έγκλημα; Το έγκλημα, λοιπόν, είναι ότι σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα έργο, ειδικά οδοποιίας, κρίνεται όταν το όριο ημερησίως είναι στις είκοσι χιλιάδες οχήματα η μέση κυκλοφορία. Κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα είναι στις δεκαπέντε χιλιάδες οχήματα.

Επομένως, για να καταλάβετε και για ποιον λόγο είναι η καθυστέρηση, γιατί υπάρχει καθυστέρηση, αν σήμερα πηγαίναμε να κάνουμε τους αυτοκινητόδρομους και να τους αξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλους, το 35% των αυτοκινητοδρόμων θα μπορούσαν να ενταχθούν.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Κύριε Πρόεδρε, αν συμφωνεί και ο συνάδελφος, να έχω την ανοχή για να συνεννοηθούμε εδώ μέσα και να έχουμε όλοι τον ίδιο βαθμό ενημέρωσης.

Ήρθαν, λοιπόν, κι έγινε από την αρχή μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους και αιτιολόγηση αν αυτό το έργο είναι βιώσιμο για να το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι κυκλοφοριακοί φόρτοι έχουν μειωθεί πάρα πολύ σε σχέση με αυτό που είχε δηλωθεί το 2006 και το 2007, το ξέρετε αυτό γιατί και δεν είναι ανάγκη να το λέμε και επίσημα πόσο φερέγγυα ήταν τα στοιχεία του 2006 και του 2007 και γι’ αυτό βγήκανε και τμήματα του φυσικού αντικειμένου των αυτοκινητοδρόμων και στην Ολυμπία και στον Ε65 έξω. Και γι’ αυτό ο Ε65 ταλαιπωρεί η χώρα για να ξεκινήσει, για τους ίδιους λόγους, για τα εγκλήματα που έγιναν.

Πάμε, λοιπόν, τώρα στο παρακάτω. Γίνονται οι αιτήσεις χρηματοδότησης και ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλη τη διαδικασία για να αποδείξει κανείς ότι βγαίνει το έργο με τις δεκαπέντε χιλιάδες. Γι’ αυτή τη δουλειά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τον φορέα JASPERS. Ο φορέας JASPERS για τις Βρυξέλλες είναι ο τεχνικός σύμβουλος στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθέτει τον έλεγχο των αιτήσεων χρηματοδότησης. Η ομάδα JASPERS κατά τη διάρκεια του ελέγχου ενημέρωσε τη Διαχειριστική Αρχή και τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου -η Διαχειριστική Αρχή είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η άλλη είναι στο Μεταφορών- ότι απαιτείται, σύμφωνα με την τακτική που εφαρμόζονταν για τη νέα προγραμματική περίοδο από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις χώρες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, να αξιολογηθεί και συμπληρωματικό σενάριο του νέου οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος με μειωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, καθώς και σενάριο αναβάθμισης του υπάρχοντα άξονα.

Με δύο λόγια, όχι μόνο να αποδείξει τη βιωσιμότητα αυτού που πηγαίναμε να κάνουμε, δηλαδή αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και διάζωμα στη μέση, αλλά να «τρέξει» ένα δεύτερο σενάριο -γιατί κατά τη γνώμη τους μπορεί να μην έβγαινε- που δεν θα ήταν με διάζωμα στη μέση, αλλά θα ήταν μία λωρίδα και ΛΕΑ από τη μία μεριά και μία λωρίδα και ΛΕΑ από την άλλη ή θα ήταν να φτιάξουμε λίγο τον υπάρχοντα δρόμο.

Αυτό θέλατε για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος; Αυτό θέλατε, για να καταλάβετε τις συνέπειες της απένταξης;

Όλο αυτό το διάστημα, λοιπόν, οι Υπηρεσίες και του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Υποδομών έκαναν όλες αυτές τις μελέτες. Έχουμε την έκθεση JASPERS –εδώ είναι, θα την καταθέσω μαζί με όλα τα υπόλοιπα- η οποία είναι θετικότατη, εγκρίνει και αξιολογεί πολυκριτηριακά το κόστος-όφελος του αυτοκινητόδρομου. Μετά από όλη αυτήν την περιπέτεια στην οποία εσείς βάλατε τη χώρα, η αίτηση χρηματοδότησης έφυγε από το Υπουργείο Οικονομίας στις 12 Δεκεμβρίου –θα σας το δώσω και αυτό να το δείτε- και περιμένουμε την απάντηση. Προσπαθούμε να έχουμε την απάντηση νωρίτερα. Αν δεν απαντήσουν, σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τις 12 Μαρτίου, θεωρείται εγκεκριμένη.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ)

Πάμε, λοιπόν, να δούμε το χρονοδιάγραμμα που αναζητάτε. Αν δεν έχουμε απαντήσεις –που είναι το χειρότερο σενάριο- μέχρι τις 12 Μαρτίου με θετική εισήγηση των Τεχνικών Συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αμέσως μετά οι Υπηρεσίες θα κληθούν να καλέσουν τους αναδόχους να φέρουν τις εγγυητικές, να πάνε οι συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά οι ημερομηνίες είναι από τον νόμο. Αν δεν μπορεί κάποια εταιρεία να φέρει τις εγγυητικές, πας στη δεύτερη. Αν δεν μπορεί η δεύτερη, πας στην τρίτη. Τα ξέρετε αυτά, φαντάζομαι.

Ένας πρόσθετος λόγος που υπήρχε καθυστέρηση -γιατί εμείς τιμούμε τις τοπικές κοινωνίες- ήταν ότι αρκετοί οικισμοί στον Νομό Αχαΐας ήθελαν μια εναλλακτική όδευση, την οποία εξετάσαμε. Η εναλλακτική όδευση, εκτός από την πολύ μεγάλη χρονική καθυστέρηση, είχε και πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Άρα, πάλι δεν έβγαινε το έργο. Η μία συμβατική λύση, η υπάρχουσα δηλαδή, αυτή που έχει επιλεγεί, είναι στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Η άλλη χάραξη που ζητούσαν οι κάτοικοι είναι στα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Πάμε να δούμε, όμως, με βάση αυτά που σας είπα, τι θα γινόταν αν εμείς συνεχίζαμε τον διαγωνισμό με τις εταιρείες της 7ης τάξης. Καταλαβαίνετε κι εσείς ότι εκτός του ότι θα έπαιρνε το έργο, είναι πολύ χαμηλότερες. Δηλαδή, στην Ολυμπία Οδό ήταν 0%! Όπου γίνεται διαγωνισμός μεγάλων έργων, επειδή είναι περιορισμένος ο ανταγωνισμός, δεν έχεις εκπτώσεις της τάξης του 50%. Όταν πας, λοιπόν, να κάνεις αξιολόγηση της βιωσιμότητας και έχεις 10% έκπτωση ή 20% έκπτωση, θα παίρναμε ποτέ έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ποτέ! Όταν συγκρίνεις τη μελέτη βιωσιμότητας, λες «Θα δώσω τόσα λεφτά. Ποια λεφτά; Των διαγωνιστικών διαδικασιών». Αν, λοιπόν, δεν παρουσιάζαμε τόσο μειωμένο κόστος…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ μου, να το μαζεύουμε λίγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά πρέπει να ενημερωθεί επίσημα γι’ αυτά που ήδη ξέρει ο κ. Κουτσούκος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ξέρετε, επειδή ακολουθεί νομοσχέδιο και έχουμε Τσικνοπέμπτη, γι’ αυτό πρέπει να συντομεύουμε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Επειδή λασπολογώντας είπατε για μία ακόμη φορά για «κουμπάρους», δεν θα σχολιάσω εγώ τώρα την τρέχουσα επικαιρότητα. Όμως, επειδή έχετε το θάρρος, γιατί δεν πάτε σε κάποια Αρχή της δικαιοσύνης να τα καταγγείλετε αυτά; Εμείς επειδή τα λέτε τώρα εδώ και τρία χρόνια –ήταν και ο διαγωνισμός για τα κανάλια που θέλατε να υπερασπιστείτε και αυτούς που ήδη είχαν άδειες- τα πήγαμε εμείς. Θα τα καταθέσω κιόλας. Θα σας δείξω τι έστειλα εγώ στους ελεγκτές, στην εισαγγελία, παντού. Να πάρετε να ενημερωθείτε και για τις αποφάσεις που έβγαλε. Αφού δεν τολμάτε εσείς και ένα μέρος της Νέας Δημοκρατίας –γιατί δεν θέλω να τα ισοπεδώνω όλα- τα πήγαμε εμείς. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Αν εσείς πιστεύετε ότι είναι κάτι γκρίζο, γιατί δεν το πηγαίνετε στη δικαιοσύνη και έρχεσθε εδώ πέρα κάθε τρίμηνο και πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωραία. Κλείνουμε με αυτό. Μια και τα έχετε στα χέρια σας, κύριε Υπουργέ, καταθέστε τα κιόλας στα Πρακτικά, για να τα πάρουν οι συνάδελφοι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω όλα τα έγγραφα γι’ αυτά που είπα.

Να τα πάρετε να ενημερωθείτε, κύριε Κουτσούκο.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Μας είπε για λεφτά, αλλά δεν μας είπε αν θα γίνει ο δρόμος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Θα γίνει ο δρόμος, κύριε Κουτσούκο. Θα γίνει. Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσουμε.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Ε…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυξάνεται το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, αυξάνονται τα κέρδη των τραπεζών, επιβαρύνονται οι… https://t.co/iPXfp99zin

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @pasok: Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά οτι η ακρίβεια…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών απο το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων αποτελεί μον… https://t.co/5YlVXDshtS

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Καμία ανοχή απέναντι στη βία. Καμία μόνη. Απαιτείται ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων, που δεν θα προδίδει την εμπιστο…

Facebook

ZOO Category

Login